Πρωτοφανείς χαρακτηρίζει το ΓΕΩ-ΤΕΕ τις καταστροφές στις καλλιέργειες στην Ήπειρο και ζητά έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών
Πρωτοφανείς χαρακτηρίζονται οι συνθήκες που έπληξαν και την άνοιξη, αλλά πλέον και το καλοκαίρι με τον καύσωνα, τις καλλιέργειες στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ως επίσημος και θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας να καταγράφει συνεχή αιτήματα από παραγωγούς για την καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων.
Όμως το ζήτημα που προκύπτει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο πλέον, δεν είναι άλλο από το ότι από τη μία έχουν αυξηθεί τα αιτήματα λόγω των τεράστιων καταστροφών και αφετέρου ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις είναι τόσο παρωχημένος, που ένας μεγάλος των πληγέντων δεν προβλέπεται να αποζημιωθεί.
Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών ήρθε για να επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στις καλλιέργειες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τμήματος Ηπείρου του ΓΕΩ – ΤΕΕ Θοδ. Κορωναίος, κάνοντας λόγο για τεράστιες καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες, σε καλλιέργειες ακτινιδίων, στη μηδική και φυσικά στις αμπελοκαλλιέργειες που έχουν προσβληθεί από τον περονόσπορο.
«Ξέρουμε, ότι η εικόνα είναι πολύ άσχημη και γίνεται δραματική στις περιοχές που το γεωργικό εισόδημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τοπική οικονομία και ακόμη περισσότερο εκεί όπου υπάρχει μονοκαλλιέργεια. Αυτή τη στιγμή ως ΓΕΩ – ΤΕΕ κινούμαστε στην καταγραφή των ζημιών και προσπαθούμε να προτείνουμε λύσεις για την αποζημίωσή τους. Δυστυχώς όμως, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις είναι παρωχημένος και για τις περιπτώσεις της αμπελοκαλλιέργειας ή της ελαιοπαραγωγής δεν υπάρχουν προβλέψεις αποζημίωσης. Απαιτούμε από την Πολιτεία να ενσωματώσει στον κανονισμό του ΕΛΓΑ τις σύγχρονες απαιτήσεις που καλύπτουν τέτοιου είδους καταστροφές για να διασφαλίσουμε το εισόδημα των αγροτών και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται έγκαιρα», σημείωσε ο κ. Κορωναίος.
Κίνδυνος εγκατάλειψης
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο κ. Κορωναίος τόνισε, ότι με βάση τη σημερινή εικόνα, αγρότες και παραγωγοί σε όλη την Ήπειρο σήμερα εκφράζουν την απογοήτευσή τους και την αβεβαιότητα για το επαγγελματικό τους μέλλον, σημειώνοντας πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πολλές περιπτώσεις αγροτών που θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.
«Ας μη μιλήσουμε για τους κτηνοτρόφους όπου και εκεί η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Ακόμη και για τα αυτονόητα, όπως είναι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, το υπουργείο καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Είναι δυνατό να είμαστε στα μέσα Ιουλίου και να μην έχουν ακόμη εκδοθεί οι εγκύκλιοι για το τι θα δηλώσεις οι παραγωγοί;», αναρωτήθηκε.
Είναι αργά για αλλαγή του μοντέλου;
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια που βασανίζει τους επαγγελματίες αγρότες και ευρύτερα τον κόσμο που ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή, είναι αν με τις σημερινές συνθήκες, υπάρχουν στέρεες προοπτικές για το μέλλον ή εάν θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση μία συνολική συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Στη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ δυστυχώς δεν μπήκαμε σε τέτοια ζητήματα και γι’ αυτό δεν αποτυπώνονται κιόλας σε αυτήν τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να υπάρχουν για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», ανέφερε ο κ. Κορωναίος