prevezatv.gr
γη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΕΒΕΖΑ

Η Πρέβεζα αναδυόμενος ψηφιακός κόμβος διακίνησης δεδομένων

Κοινοποίηση

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας εξελίσσεται σε παράγοντα κρίσιμης σημασίας προκειμένου η χώρα μας να εξελιχθεί σταδιακά σε έναν από τους βασικούς κόμβους διακίνησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που δείχνουν μεγάλοι «παίκτες» για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα τόσο μέσω της δημιουργίας κέντρων δεδομένων (data centers) όσο και μέσω συνεργασιών.

Οι ανακοινώσεις της Microsoft, της Amazon Web Services (AWS) και της Google για τη δημιουργία τοπικών υποδομών στη χώρα μας έχουν συγκεντρώσει μεν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα αλλά παράλληλα δρομολογούνται κινήσεις από εταιρείες, οι οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό μεν αλλά από την άλλη πλευρά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από διεθνείς «παίκτες» όπως η Digital Realty και η EXA Infrastructure έχουν ιδιαίτερη σημασία όπως και αυτές που κάνουν ελληνικές εταιρείες, όπως είναι η Lancom.

Η σημασία της γεωγραφίας
Το σημείο – κλειδί είναι η γεωγραφική θέση της χώρας. Όπως εξηγούσαν τα στελέχη της EXA Infrastructure, ενός εκ των σημαντικότερων παρόχων διεθνούς συνδεσιμότητας στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη στρατηγική συνεργασία τους με τη Lancom, η Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα, η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή που συναντάνε τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν την ασιατική με την ευρωπαϊκή ήπειρο και περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ. Ο «διάδρομος» που περνά από την Αίγυπτο είναι αυτός με τη μεγαλύτερη «συμφόρηση» δεδομένου του μεγάλου αριθμού υποθαλάσσιων καλωδίων που τον αξιοποιούν. Υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες για τη δημιουργία εναλλακτικών «διαδρόμων» βρίσκονται μεν σε εξέλιξη όπως, για παράδειγμα, αυτός που περνά από Σαουδική Αραβία και Ισραήλ αλλά πέραν της εμπόλεμης κατάστασης που υπάρχει, προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί κάποιο καλώδιο.

Η έτερη «συμφόρηση» αφορά τη Μασσαλία, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει εξελιχθεί στην κύρια «πύλη» διακίνησης δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Όμως, με τη γαλλική πόλη να δέχεται όλο και μεγαλύτερο φόρτο δεδομένων και την ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών επιλογών, οι «παίκτες» του συγκεκριμένου κλάδου έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα με την Κρήτη να φέρεται να παίζει σημαντικό ρόλο στα σχέδια πολλών από αυτών.

Εκεί που η Ελλάδα και δη η Κρήτη δεν περιλαμβάνονταν ως περιοχή προσαιγιάλωσης, τους τελευταίους 18 μήνες η κατάσταση μοιάζει εντελώς διαφορετική. Για παράδειγμα, το σύστημα καλωδίων Blue και Raman, το οποίο υλοποιεί μία κοινοπραξία όπου συμμετέχουν η Google και η Sparkle, θα φέρνει κίνηση από την Μέση Ανατολή και την Ασία στην Ευρώπη θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή των Χανίων. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα καλώδια που θα προσεγγίσουν τη νότια Κρήτη, όπως το 2A Africa που υλοποιεί η Meta (Facebook), το Medusa αλλά και το India Europe Express (ΙΕΧ).

Στην ανάδειξη της Κρήτης ως «στάση» των υποθαλάσσιων καλωδίων που υλοποιούνται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν είναι τυχαίο ότι η ιδιαίτερα δραστήρια σε αυτόν τον τομέα Grid Telecom προχώρησε στην κατασκευή νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Παράλληλα, η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Telecom Egypt για νέα διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη. Όπως, επίσης, και σε συμφωνία με την η Cinturion για την προσαιγιάλωση του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος TEAS στην Ελλάδα. Και η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η συμφωνία με την Tamares Telecom για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ANDROMEDA που θα διασυνδέει την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Επιπλέον, η ΕΧΑ Infrastructure ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προχώρησε σε συμφωνίες για την εκμίσθωση κυκλωμάτων που θα διασυνδέουν το σημείο παρουσίας της στα Χανιά με την Αθήνα αλλά και την Πρέβεζα. Η τελευταία, επίσης, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό κόμβο καθώς εκεί καταλήγει το καλώδιο της Islalink που έρχεται από τον Κρότωνα (Ιταλία) και αποτελεί μία ακόμη όδευση για τη διακίνηση δεδομένων από και προς την Ευρώπη με διασυνδέσεις προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία μέσω των υπόλοιπων υποθαλάσσιων καλωδίων που είτε υπάρχουν είτε δημιουργούνται.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε και κινήσεις όπως η δημιουργία από τη Vodafone ενός υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών για τη διασύνδεση των νησιών του νοτίου Αιγαίου που δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το συγκεκριμένο χώρο.

Πέραν της νότιας και δυτικής Ελλάδας, ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι και η βόρεια περιοχή της χώρας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια. Και επισημαίνουν την ύπαρξη καλωδίου οπτικών ινών μέσα στον αγωγό TAP, το οποίο έχει εγκατασταθεί εδώ και 6 χρόνια! Την εμπορική εκμετάλλευση έχει αναλάβει η ΕΧΑ Infrastructure, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε και από εκεί εξελίξεις.

Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν το ένα μέρος της εξίσωσης καθώς χρειάζονται και τα data centers εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποθηκευτούν και να επεξεργαστούν όλα αυτά τα δεδομένα. Και γι’ αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα όπως και σε άλλες γείτονες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η EXA Infrastructure η διεθνής κίνηση δεδομένων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία εκτιμάται ότι θα φθάσει συνολικά στα 123 Tbps το 2023. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του όγκου δεδομένων που διακινείται στην περιοχή είναι της τάξεως του 31,5% για την περίοδο 2020-2025. Μία εκτίμηση που δικαιολογεί το ενδιαφέρον για τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα.

prevezanews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυροσβεστικές δυνάμεις από Ήπειρο και Θεσσαλία σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test τo Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας: Όχι στην αλλοίωση του χαρακτήρα του μνημείου του Ζαλόγγου

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ