prevezatv.gr
Virus Outbreak Italy
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης φέρνουν πίσω τις μάσκες

Κοινοποίηση

Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, με τους ειδικούς να συμβουλεύουν -ειδικά τις ευπαθείς ομάδες- να φορούν μάσκες σε πολυσύχναστους χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί ραγδαία. Εντός της ημέρας αναμένονται απο τον ΕΟΔΥ οι ανακοινώσεις σχετικά με τις συστάσεις για τα προληπτικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κορoνοϊού και άλλων ιογενών λοιμώξεων, γνωστοποίησε μέσω της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος του ΕΟΔΥ.

Σε εξέλιξη είναι το επιδημικό κύμα του κορονοϊού και αυτός ήταν ο λόγος της σύγκλησης χθες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την έξαρση τη μεγάλη που παρατηρείται στην κοινότητα κρουσμάτων κορονίου ευθύνονται οι πολυάριθμές συνευρεύσεις ατίμων τις ημέρες των εορτών, χωρίς μέτρα προφύλαξης, αλλά και μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η «JN.1» η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα σε Αμερική και σε Ευρώπη.

Ραγδαία η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία από COVID – 1.420 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, 99 οι διασωληνωμένοι


Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ο παρονομαστής είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στα άτομα τα οποία είναι υψηλού κινδύνου για την πρόκληση επιπλοκών. Θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών και ανεξαρτήτως ηλικίας άνθρωποι οι οποίοι είτε είναι παχύσαρκοι είτε έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, είναι ογκολογικούς ασθενείς και άλλοι και έχουν εμβολιαστεί μόλις 160.000.

Ο ΕΟΔΥ θα επικοινωνεί ξανά με τους γιατρούς μέσω διαδικτύου, όπως έκανε και στις αρχές όταν είχε πρωτοέρθει το εμβόλιο και τα αντιικά φάρμακα, προτρέποντάς τους να συστήνουν στους ασθενείς τους να εμβολιάζονται και επίσης να χορηγούν οι ίδιοι έγκαιρα την αντιική θεραπεία, κάτι που δεν γίνεται πάντα, ενώ τα αντιικά λειτουργούν αποτρεπτικά για σοβαρή νόσηση.


Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων χθες απηύθυνε αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, χωρίς να είναι υποχρεωτική σε νοσοκομεία και σε μονάδες υγείας.

Κανένα μέτρο δεν θα γίνει υποχρεωτικό. Αυτό τονίζεται από όλες τις πλευρές, τόσο των επιστημόνων, των επιδημιολογικών όσο και από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.


Τα μέλη της Επιτροπής υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι όταν φοράμε μάσκα μέσα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είναι τα σουπερμάρκετ ή οποιοσδήποτε άλλος κλειστός χώρος, τότε προστατεύουμε τους γύρω μας και τον εαυτό μας.

Στις εορταστικές συνευρεύσεις τα μικρά παιδιά συστήνεται να κάνουν self test πριν έλθουν σε επαφή με τους παππούδες.

Εντός της μέρας η ανακοίνωση ΕΟΔΥ για μάσκες σε κλειστούς χώρους και νοσοκομεία

Σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωση για τις συστάσεις με τα προληπτικά μέτρα λόγω της έξαρσης κυκλοφορίας του κορονοϊου και άλλων ιογενών λοιμώξεων, ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». Πρόσθεσε ότι θα συστήνεται η χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «εκεί δηλαδή που έχουμε μεγάλο αριθμό ευάλωτου πληθυσμού», αλλά και σε άλλες περιστάσεις με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός.

Στην ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου για το αν υπάρχει περίπτωση αυτές οι συστάσεις να γίνουν το επόμενο διάστημα υποχρέωση ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της σχετικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες και προς το παρόν έχει λάβει αυτές τις αποφάσεις. Δεν θεωρώ πολύ πιθανό να έχουμε υποχρεωτικότητα μέτρων, αλλά σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για το τι θα συμβεί στο μέλλον».

Ανέφερε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η μάσκα υψηλής προστασίας παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τη χειρουργική μάσκα, με την απλή μάσκα, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη». Επιπλέον, ανέφερε ότι γενικότερα η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός «και να μην ξεχνάμε και τα υπόλοιπα μέτρα, δηλαδή τον εμβολιασμό κι έναντι της γρίπης και του κορονοϊού
ειδικά για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». «Αν τυχόν έχουμε υποψία μετάδοσης, υποψία επαφής υψηλού κινδύνου, να αποφύγουμε τις επαφές με τα άτομα αυτά και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και έχουμε συμπτώματα ή υψηλή υποψίας μόλυνσης να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια και ιατρική συμβουλή».

Ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού

Το φαινόμενο της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, κατά τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας, αποδίδεται όχι μόνο στις εορταστικές συνευρέσεις, αλλά και στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την «JN.1», η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα, παγκοσμίως – και στην Ευρώπη.

«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Επιδημική έξαρση ιώσεων

Αυτήν την περίοδο παρατηρείται επιδημική έξαρση ιώσεων και στον παιδικό πληθυσμό. Οι εποχικοί ιοί, η γρίπη και ο RSV προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις.

«Τα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εξεταστούν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα» αναφέρει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» Αθανασία Λουρίδα, Επιπλέον επισημαίνει «οι γονείς να ανησυχήσουν αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό, αν έχει ασταμάτητους εμέτους και διάρροιες, αν είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, αν δεν μπορεί να φάει, αν έχει υπνηλία ή διέγερση».

Ο κορονοϊός ευθύνεται για μικρό αριθμό λοιμώξεων στα παιδιά. Αντίθετα, τα άτομα μεγάλης ηλικίας και οι χρονίως πάσχοντες που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει τους 1.450 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τους εκατό.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανησυχία στην Πρέβεζα λόγω ακατάλληλου νερού σε 8 χωριά – Ενεργοποίηση έργων αποκατάστασης

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πρέβεζα: Συνελήφθη αλλοδαπός για παράβαση σχετικά με χρήση μουσικής σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σοκ στην Πρέβεζα: Ανέβασαν την σημαία της Παλαιστίνης έξω από το δημαρχείο

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ