prevezatv.gr
Johns Hopskins 1024x768 (1)
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΕΒΕΖΑ

Ν. Παπαϊωάννου στο Πρώτο για μη κρατικά παν/μια: Ή με την πρόοδο ή με το χθες – Ή με την αξιοκρατία ή με το βόλεμα (audio)

Κοινοποίηση

«Επί της αρχής, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο αν είμαστε με την πρόοδο ή με τη στασιμότητα» τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.  

«Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι αντίθετοι, που κάποια στιγμή νομίμως παίρνοντας εκπαιδευτική άδεια πήγαν και δίδαξαν σε τέτοιου είδους ιδιωτικά πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Άρα λοιπόν, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ή με την πρόοδο ή με το χθες, ή με την αξιοκρατία σε όλους τους τομείς ή με το βόλεμα. Εγώ είμαι με το αύριο και με την αξιοκρατία» προσέθεσε ο κ. Παπαϊωάνου.

«Εν έτει 2023 είναι δυνατόν να χάνουμε χρόνο και να συζητούμε με βάση ιδεοληψίες και ιδεολογικές προσεγγίσεις του 60 και του 70, για να μην πάμε ένα βήμα παρακάτω» διερωτήθη ο Πρύτανης, ενώ υπογράμμισε πως το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω του άρθρου 28 των διακρατικών συμφωνιών.
«Οι υπέρμαχοι αυτών των ιδεοληψιών, προφανώς τιμούμε όλες τις απόψεις αλλά προσωπικά δεν τις αποδέχομαι, ότι δεν θα υπάρχει οικονομική ευρωστία, δεν θα δίνει το κράτος χρήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Μα, το μη κρατικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θα προέλθει από διακρατική συμφωνία, δεν θα στηρίζεται σε χρήματα του ελληνικού λαού. Ή θα έχουν τη δυνατότητα της δικής τους αυτάρκειας οικονομικής ή δεν έχουν» συμπλήρωσε. Ερωτηθείς ποια είναι μερικά από τα πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παρουσία τους στη χώρα μας,  ο κ. Πρύτανης ανέφερε το Johns Hopkins και δύο πανεπιστήμια της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο της Αθήνας.

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε πως αφού δεν μπόρεσε να γίνει, «πάμε τώρα με μία πολύ ευφυή κίνηση της κυβέρνησης και του Υπουργείου, έτσι ώστε να σπάσουμε αυτό το ταμπού μέσω της εφαρμογής του άρθρου 28».

«Που σημαίνει με λίγα λόγια, ότι όποιος έρθει, θα υπόκειται στον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν το οποιοδήποτε ξένο πανεπιστήμιο, όσο ισχυρό και αν είναι, Στάνφορντ, Κολούμπια, ό,τι και να κάνει όσον αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές, όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές, όσον αφορά τον τρόπο προσέλκυσης ακαδημαϊκού προσωπικού, το πώς θα παίρνει τους φοιτητές, θα ελέγχεται πλήρως από το ελληνικό κράτος, από την ελληνική νομοθεσία με ανάλογες διαδικασίες που ελέγχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Άρα λοιπόν, μιλάμε για κάποια πράγματα, τα οποία δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μιλάμε για ένα άλλο είδος κολλεγίων, δεν μιλάμε για μια άλλη τέτοιου είδους διαδικασία» επισήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

Μάλιστα, τόνισε ακόμα πως «όλοι όσοι διακονούμε την επιστήμη και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν φοβόμαστε τον υγιώς λεγόμενο ανταγωνισμό. Δεν φοβόμαστε το να μετρηθούμε αξιοκρατικά. Αυτό είναι προς όφελος της επιστήμης».

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε επιπρόσθετα και στο ζήτημα των ελλήνων επιστημόνων που τα χρόνια των μνημονίων έφυγαν στο εξωτερικό και πως μέσω της μεταρρύθμισης αυτής, μπορεί να υπάρξει μεγάλο κύμα επιστροφών στη χώρα μας.

Πηγή: www.Ert News.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ECOFIN ενέκρινε το αναθεωρημένο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: «Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας»

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ορκίστηκε βουλευτής ο Σπύρος Κυριάκης

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Προμήθεια Εξοπλισμού για τα Πράσινα Σημεία Δήμων Ζηρού και Πάργας

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ