Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το ελαιόλαδο της Θεσπρωτίας αναδείχθηκε ως το πιο υγιεινό στην Ήπειρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιοφαινόλες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecules, ανέλυσε 198 δείγματα από την Άρτα, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, με την τελευταία να ξεχωρίζει για τις ποικιλίες «Καλαμών» και «Μεσόκαρπη Θεσπρωτίας», οι οποίες παρουσίασαν συγκεντρώσεις βιοφαινολών άνω των 400 mg/kg. Αυτές οι ενώσεις προσδίδουν στο ελαιόλαδο αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Ωστόσο, το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο, με τους ειδικούς να προτείνουν βελτιώσεις στον χρόνο συγκομιδής και τις συνθήκες ελαιοποίησης για την περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας του θεσπρωτικού ελαιόλαδου.