Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη – 27- 28 και 29 Απριλίου 2023 -με στόχο να συμμετάσχουν στην «1η Μαθητική Συνάντηση του Δικτύου Κωνσταντινούπολη -Θεσσαλονίκη» .
Η ‘1η Μαθητική Συνάντηση του Εκπαιδευτικού Δικτύου ’, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη, Έλληνες της Πόλης Πολίτες της Οικουμένης” πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΓΕΛ Νεάπολης . Εκεί παρουσιάστηκαν εξαιρετικές δράσεις, προγράμματα και μαθητικές δημιουργίες, μνημεία και μονοπάτια ιστορικής μνήμης με ψηφιακές δημιουργίες, τραγούδι και χορούς.
Μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη γνώση και συναισθήματα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στις εργασίες της. 27 μαθητικές ομάδες και περισσότεροι από 600 μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από σχολεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων από 12 Δ/νσεις Εκπαίδευσης της χώρας από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Πελοπόννησο έδωσαν δυναμικά το παρόν τους στην στην Εκδήλωση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πρέβεζα – 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας – , την Αρκαδία, την Δυτική Αττική, την Λάρισα, την Πιερία, την Ημαθία, την Αλεξανδρούπολη, τη Φλώρινα. Οι παρουσιάσεις των σχολικών μονάδων μας ταξίδεψαν, μας γέμισαν συναισθήματα, μας έκαναν πιο πλούσιους!
Προσκεκλημένοι ήταν , θεσμικοί φορείς της εκπαίδευσης, της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή αυτή.
Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η διάχυση- προβολή του έργου των μαθητικών ομάδων, που το τρέχον σχολικό έτος συμμετείχαν και υλοποίησαν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα στο πλαίσιο του Δικτύου, η κινητοποίηση της μαθητικής σκέψης- πρωτοβουλίας-δημιουργικότητας και η ενδυνάμωσή τους στην κοινή πορεία και δικτύωση στο πλαίσιο του.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε επίσκεψη ξενάγηση στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης
Το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας παρουσίασε την επιτομή στοιχείων για ιστορικά κτίρια και μνημεία της πόλης της Πρέβεζας. Για την οικονομία του χρόνου οι μαθητές παρουσίασαν στοιχεία για την Ιστορία του Αγίου Χαραλάμπους, του κάστρου του Αγίου Ανδρέα και της Θεοφανειου Σχολής.
Όλα τα ιστορικά κτίρια της Πρέβεζας αποτέλεσαν όμως αντικείμενο μελέτης των μαθητών στο πλαίσιο 2 ετήσιων πολιτιστικών προγραμμάτων : 1. «Τα μονοπάτια στις μνήμες της πόλης» και 2. «Το παιδί, η πόλη, τα μνημεία». ( Το Κτίριο της Λαϊκής αγοράς, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Χαράλαμπος , Η Εθνική Τράπεζα , Το Σαϊτάν παζάρ, η πλατεία Ανδρούτσου, το κάστρο του Αγ. Ανδρέα, το Γαλλικό Προξενείο, το σπίτι και το άγαλμα του ποιητή Καρυωτάκη, το αυστριακό Προξενείο, η καθολική εκκλησιά Αγ Ανδρέας, η Θεοφάνειος Σχολή και τα Δικαστήρια) .
Ξεκίνησαν με βιβλιογραφική και διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τα κτίρια αυτά που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης μας . Στο πλαίσιο αυτό είχαν τη συνδρομή και την επιστημονική καθοδήγηση του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολης, το οποίο και επισκέφτηκαν καθώς και των Γενικών Αρχείων του Κράτους ( ΓΑΚ) . Τόσο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κύριος Νικόλαος Καράμπελας, όσο και ο κ. Σκλαβενίτης Σπυρίδων , Προϊστάμενος των ΓΑΚ παρέθεσαν όλες τις πηγές, είτε βιβλιογραφικές είτε διαδικτυακές, τις οποίες μπόρεσαν οι μαθητές να αξιοποιήσουν και χωρισμένοι σε ομάδες να γράψουν τελικά οι ίδιοι τα κείμενα τους για τα μνημεία, ώστε να μείνουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα και προσβλέπουμε και σε νέες συνεργασίες στο μέλλον, όπως ευχαριστούμε και τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχουμε αποκομίζοντας εκπληκτικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες!
Η Παιδαγωγική ομάδα
Βαγγέλη Θ., Γούλα Γρ., Ευαγγέλου Α. , Ζαντραβέλη Β. , ,Κακοσίμου Χρ., ,Στάθη Αι.
Οι Μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2