prevezatv.gr
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 768x439
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι το φυσικό κατώφλι της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτή

Κοινοποίηση

Η Ελλάδα είναι το φυσικό κατώφλι της Ινδίας προς στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νέο Δελχί, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει μετατραπεί από περιφερειακή σε δημόσιο βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών ενώ έκανε λόγο για συμμαχία δύο χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες. Μίλησε για εταιρική σχέση ανάμεσα στην παλαιότερη και τη μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου. Τόνισε ότι είστε ένα παράδειγμα για τον κόσμο σχετικά με το πώς η Δημοκρατία μπορεί να δώσει ισχυρότατη οικονομική ανάπτυξη που οδηγεί σε ευημερία ενδυναμώνοντας έτσι την κοινωνική συνοχή.

H ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία και μιλώ για την Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την ευρωπαϊκή πολιτική και βεβαίως αυτό θα το εφαρμόσω στον έσχατο βαθμό όσον αφορά τη χώρα μου, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν όμως έχουμε πολύ περισσότερα να πετύχουμε και η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο προς αυτό τον σκοπό[…] Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμοιβαία ευκαιρία στην οποία η Ελλάδα, δεδομένης της γεωγραφικής στρατηγικής και πολιτιστικής της εγγύτητας, μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη και ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και την Ινδία. Από αρχαιοτάτων χρόνων η θέση της Ελλάδας υπήρξε ένα φυσικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι, ένας διάδρομος για την ανταλλαγή αγαθών, γνώσης και σοφίας. Σήμερα η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Και συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει τόσες πολλές ευκαιρίες λοιπόν και τόσα πολλά να προσφέρει και για τις δύο χώρες[…]».

Η Ινδία είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη οικονομία ανά τον κόσμο και η Ελλάδα στην Ευρώπη, η Ινδία ήδη επενδύει στις υποδομές της Ελλάδας όπως στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, σε φαρμακευτικές εταιρείες κι εργοστάσια τροφίμων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι μέχρι το 2030 θα αυξήσουμε στο διπλάσιο την εμπορική μας δραστηριότητα επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ηΕλλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις παρακαλώ ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την περίοδο 2015 -2019: « Η χώρα που κλήθηκα να διοικήσω το 2019 εθεωρείτο ως ο ασθενής της Ευρώπης. Μεταξύ των ετών 2015-2019 ο λαϊκισμός δεν άφησε τίποτα. Τα πάντα, όμως, έχουν αλλάξει. Το ίδιο και οι προοπτικές της χώρας. Μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις η χώρα μου έχει δει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και πήραμε την επενδυτική βαθμίδα[…] ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, αρκεί κάποιος να κοιτάξει τον χάρτη για να δει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτού του διαδρόμου και στους φίλους μας στην Ινδία λέω ότι είμαστε το φυσικό σας κατώφλι προς στην Ευρώπη και πέρα από αυτή»

Μπορούμε όχι μόνο να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, αλλά να δώσουμε και στον κόσμο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Οι δυο χώρες ανακαλύπτουν και πάλι τον εαυτό τους και η μία την άλλη και μέσα από τη συνεργασία και τον διάλογο έχουμε πολλά να κερδίσουμε, σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε θέματα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει «έναν τρομακτικό απολογισμό θανάτων αμάχων» ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέφερε ότι είναι κάτι περισσότερο από μια τοπική ευρωπαϊκή υπόθεση. «Κανείς από εμάς δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται στο περιθώριο. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ινδία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Έχει μια φωνή που πρέπει να ακουστεί», δήλωσε.

«Οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης είναι σημαντικές», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Ναρέντρα Μόντι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δυο χωρών, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία. Ιστορική χαρακτήρισε ο Ινδός πρωθυπουργός την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του.

Πήγη:www.ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα όμορφο ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σταμνάς

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ν. Ανδρουλάκης: Έρχονται μεγαλύτερες και σημαντικότερες νίκες για το ΠΑΣΟΚ

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Υποτροφίες σπουδών από τον εκπαιδευτικό όμιλο ΞΥΝΗ

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ