prevezatv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΠΕΙΡΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΕΒΕΖΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρέβεζα, Κόνιτσα, Πάργα: Ιδανικοί προορισμοί για όλες τις εποχές του χρόνου

Κοινοποίηση

Ένα οδοιπορικό στην Ήπειρο, τον τόπο που αναδεικνύεται σε τουριστικό προορισμό όλους τους μήνες του χρόνου. Δεν είναι μόνο ο χειμώνας που της ταιριάζει…


Ένα οδοιπορικό στην Ήπειρο, τον τόπο που αναδεικνύεται σε τουριστικό προορισμό όλους τους μήνες του χρόνου. Δεν είναι μόνο ο χειμώνας που της ταιριάζει…

Contents

Το πέτρινο γεφύρι της ΚόνιτσαςΠνευματικός χώρος η οικία του Οσίου ΠαΐσιουΜολυβδοσκέπαστηΜαγευτικές διαδρομές στην χαράδρα του ποταμού ΑώουΠάργα, ο καλοκαιρινός προορισμόςΠεριήγηση στο «νεκρομαντείο του Αχέροντα» και την είσοδο στον Κάτω ΚόσμοΒαρκάδα στον ποταμό Αχέροντα

Κάθε χρόνο, η Ήπειρος αυξάνει σημαντικά τις τουριστικές ροές της από όλο τον κόσμο, όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές οδοιπορικού, που περιελάμβανε επισκέψεις γνωριμίας στην Πρέβεζα, την Κόνιτσα και την Πάργα, για εκπροσώπους του Τύπου από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι Δήμοι που συμμετείχαν στην διοργάνωση, μαζί με την με την εταιρεία CK Strategies, στοχεύουν στην ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, της γαστρονομίας, του πολιτισμού και των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων των εν λόγω περιοχών και την καθιέρωση τους στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Ταξιδεύοντας στην Πρέβεζα
Ενετικά κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, όμορφα τοπία λες και η φύση φιλοτεχνεί εικόνες άπειρης ομορφιάς, έχει να επιδείξει η πόλη της Πρέβεζας. Όλα αυτά ωστόσο συνθέτουν και την ομορφιά της Ηπείρου. Τα τρία ενετικά κάστρα, του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου, εντυπωσιάζουν με την επιβλητική τους όψη και την αρχιτεκτονική τους, καθώς και η πανοραμική θέα της πόλης απ’ εκεί δεν αφήνει κανέναν παραπονούμενο

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας και Υπεύθυνος Τουρισμού Λεωνίδας Αργυρός αναφέρθηκε στην αυξημένη ροή τουριστών, αλλά και στην αλιεία που αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η Πρέβεζα, είπε, ξεχωρίζει για τη σαρδέλα του Αμβρακικού κόλπου αλλά και τη γαρίδα γάμπαρη.

Ερωτηθείς για την ονομασία της γαρίδας γάμπαρη και από που αυτή προέρχεται, ο κ. Αργυρός σημείωσε πως προέρχεται από το ιταλικό gambero, αφού η Πρέβεζα ήταν υπό την Ενετική κυριαρχία για πολλούς αιώνες και έχει πολλές λέξεις που έχουν μείνει από την ιταλική γλώσσα. Η αλιεία δεν είναι ο μόνος τομέας οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η Πρέβεζα είναι και τουριστικός προορισμός.

Πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει προβεί σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και εφέτος η θερινή σεζόν αναμένεται να είναι ικανοποιητική, ενώ το 2022 είχε ποσοστό επισκεψιμότητας 160% σε σχέση με το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ και ορόσημο για όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της είναι το γεγονός ότι επτά παραλίες του Δήμου έχουν εξασφαλίσει τον τίτλο της Γαλάζιας σημαίας, αυτό το σύμβολο ποιότητας των οργανωμένων παραλιών. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως οι τουρίστες κατά κύριο λόγο είναι Βρετανοί, Ιταλοί και Γερμανοί.

Στο Μονολίθι το ηλιοβασίλεμα
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην περιοχή είναι το Μονολίθι. Ακόμα πιο εντυπωσιακό κατά το ηλιοβασίλεμα. Το Μονολίθι είναι μεγάλη παραλία αμμουδιάς στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες παραλίες αμμουδιάς στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Τουρισμού του Δ. Πρεβέζης Λεωνίδα Αργυρό, το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή, με μέγεθος 10Χ10m περίπου.

Ούζο και κανέλα
Ενετικά κάστρα, παραλίες, τουρισμός αλλά και… ούζο και κανέλα. Η Πρέβεζα είναι διάσημη για το ούζο της και με ευχαρίστηση η αποστολή έκανε… ασκήσεις γευσιγνωσίας.

Η οικογένεια Ρούμπου, από το 1949 και μέχρι σήμερα, παράγει στην καρδιά της Πρέβεζας, με την ίδια παραδοσιακή συνταγή, με αγνά υλικά και με πολύ μεράκι, το ποτό της συντροφιάς και του πάθους, το γνήσιο ελληνικό ούζο.

Ξενάγηση στο Σαϊτάν Παζάρ
Το ιστορικό κέντρο χαρακτηρίζεται ιδανικό για περιηγήσεις και παραλιακό πεζόδρομο, καφενείο και πλακόστρωτα δρομάκια. Το ποδήλατο εξάλλου είναι ένα από το χαρακτηριστικό μέσο της περιοχής. Οι βόλτες με ποδήλατο είναι πολύ δημοφιλείς στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους.

Περιήγηση σε Αμβρακικό κόλπο, κάστρο Βόνιτσας και μουσείο Νικόπολης
Η θέση και το σχήμα του Αμβρακικού κόλπου δημιουργούν μια μεγάλη 400 τ. χλμ και προστατευμένη θάλασσα με πλούσια και ποικίλη παράκτια ζώνη. Ο φυσικός αυτός πλούτος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην επιβίωση όσο και στην κουλτούρα των κατοίκων του Αμβρακικού.

Στη διαδρομή με το καΐκι ο επισκέπτης συναντά τις μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες, τα δελφίνια, τα φοινικόπτερα και τους ερωδιούς. Βλέπει επίσης και το Νταλιάνι, έναν τρόπο ψαρέματος που ήρθε από την Μικρά Ασία, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης και Υπεύθυνος Τουρισμού Λεωνίδα Αργυρός.

Όλος ο κόλπος, συνέχισε ο κ. Αργυρός, διαθέτει φυσικές λιμνοθάλασσες που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαιοτάτους χρόνους, από τους Ρωμαίους και σίγουρα πριν από τους Έλληνες. Η συνάντηση με τις θαλάσσιες χελώνες, τα δελφίνια και τα σαλάχια είχε άλλη μαγεία. Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί και σημαντικό μέρος για τα πτηνά καθώς στο βόρειο τμήμα του παρατηρούνται σε πολύ μεγάλη πυκνότητα, συνέχισε ο κ. Αργυρός. Επίσης σημείωσε ο Αμβρακικός Κόλπος είναι γνωστός και για την γαρίδα του.

Αρχαιολογικό μουσείο και χώρος Νικόπολης
Περισσότερα από 10.000 αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει στο φως από τις έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και της υπαίθρου της, από το 1913 μέχρι και σήμερα αριθμεί η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείο Νικόπολης. Περιλαμβάνει μαρμάρινα αγάλματα και προτομές, σαρκοφάγους, βωμούς και επιγραφές, πλήθος αρχιτεκτονικών μελών, κοσμήματα, πήλινα αγγεία, εργαλεία, νομίσματα.

Η ποικιλία και ο πλούτος των ευρημάτων αναδεικνύουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τον αστικό χαρακτήρα της Νικόπολης. Μικρό μέρος της συλλογής, 1.100 περίπου αντικειμένων, συνθέτει τη μόνιμη έκθεση του μουσείου. Ο Αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, ο οποίος βρίσκεται σε έκταση 9.000 στρεμμάτων, περίπου 5χλμ βόρεια της Πρέβεζας, αποτελεί πνεύμονα πολιτισμού και ευρημάτων σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας.

Ο αλιευτικός βιωματικός τουρισμός
Μόνο 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Πρέβεζας λειτουργεί ένα από τα παραδοσιακά διβάρια του Αλιευτικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας που βρίσκεται σε λειτουργία από το 1938. Πρόκειται για το διβάρι Πωγωνίτσας που δίνει την ευκαιρία μιας αυθεντικής εμπειρίας. Επιλέγοντας μια ημερήσια αλιευτική ξενάγηση ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεναγηθεί στο διβάρι και να βιώσει από κοντά την ζωή των ιβαράδων.

Την κουλτούρα και τον πολιτισμό της περιοχής παίρνοντας μέρος στο καθημερινό ψάρεμα, πάντα με παραδοσιακές μεθόδους αλίευσης και εργαλεία όπως καλάμι, απόχη, δίχτυα, πυροφάνι, καθώς και πληθώρα των αλιευμάτων που φιλοξενούνται στο διβάρι.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Μιχάλης Κριτσιωτάκης ανέφερε πως ως συνεταιρισμός διαχειρίζονται τέσσερις λιμνοθάλασσες, προσθέτοντας πως κύρια δραστηριότητα τους είναι η αλιεία. Πρόσθεσε επίσης πως πέρα απ’ αυτό έχουν ξεκινήσει την δραστηριότητα του αλιευτικού βιωματικού τουρισμού σε μια από τις τέσσερις λιμνοθάλασσες που διαχειρίζονται.

Η προσπάθεια ξεκίνησε φέτος, σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του. Oι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν τους παραδοσιακούς τρόπους αλιείας, το πως λειτουργεί η λιμνοθάλασσα και στην συνέχεια προχωρούν στην γευσιγνωσία τρώγοντας από ένα ψάρι ο καθένας, είπε.

Το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας

Το οδοιπορικό συνεχίστηκε με επίσκεψη στο ξακουστό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας που αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής σε μια μαγευτική περιοχή φυσικού κάλλους, πρασίνου και μοναδικής φύσης. Πρόκειται για ένα μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι που διακρίνεται για το τεράστιο τόξο του. Συγκεκριμένα, το άνοιγμα του τόξου υπολογίζεται στα 35,60 μ. ενώ το ύψος του φθάνει τα 19,25 μ..

Το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας άντεξε πολλά… Τους σφοδρούς αέρηδες και τις προσπάθειες των Οθωμανών Τούρκων να το ανατινάξουν καθώς υποχωρούσαν το 1913. Είναι ανέπαφο στον χρόνο και θεμελιώθηκε πάνω στους δύο απόκρημνους βράχους που ορίζουν το τέλος της χαράδρας του Αώου.

Το πέρασμα του σε καθηλώνει αγναντεύοντας αυτή τη μοναδική θέα. Πέτρες, δέντρα, ουρανός μια πληρότητα για τους επισκέπτες, μια ευδαιμονία που χωρίς αυτές καμία ζωή δεν μπορεί να γεμίσει ή να ξαποστάσει σε όλο της το βάθος. Εκεί που διανύοντας το γεφύρι με μικρά βήματα, απαλλάσσεται από το θόρυβο της σκέψης εκεί που βρίσκεις γαλήνη και ησυχία.

Σήμερα το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα κάτω από την καμάρα του γεφυριού, υπάρχει μια καμπάνα η οποία σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Κόνιτσας, αυτή διαθέτει εντυπωσιακά αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και πετρόκτιστες εκκλησίες. Ακόμη ανθισμένες αυλές, νόστιμα τοπικά προϊόντα και πλούσια γαστρονομική παράδοση. Ο Δήμος Κόνιτσας στοχεύει στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ανάδειξη της τουριστικής και γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Πνευματικός χώρος η οικία του Οσίου Παΐσιου

Να τονιστεί ότι πλέον η Κόνιτσα είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς εκεί βρίσκεται η πατρική οικία του Οσίου Παΐσιου, που σήμερα αποτελεί χώρο επισκέψιμο. Στην οικία υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του, ξύλινες δημιουργίες του ως μοναχού και κουμπαράδες που υπήρχαν σε διάφορα σημεία της Κόνιτσας τα χρόνια που βρισκόταν στην Ιερά Μονή Στομίου ( Ιούλιος 1958 – 30 Σεπτεμβρίου 1962 ), τα έσοδα των οποίων τα διαχειριζόταν επιτροπή που είχε συστήσει.

Χαρακτηριστική είναι μια αγιογραφία με την μορφή του Οσίου Παϊσίου, που βρίσκεται στο πατρικό του και απεικονίζει στιγμές από τη ζωή του, όπως τα Φάρασα της Καππαδοκίας, την Ιερά Μονή Φιλοθέου, την Ιερά Μονή Στομίου, το όρος Σινά και την καλύβη του στην Παναγούδα.
Η Κόνιτσα όπως τονίστηκε, είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για πνευματικό τουρισμό διότι πέρα από τη χάρη του Αγίου Παϊσίου στα Κόνιτσα φιλοξενείται το λείψανο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πέρασε στα χωριά και έμεινε σε πολλά χωριά. Η περιοχή διαθέτει επίσης αρχαία μοναστήρια και οθωμανικά μνημεία.

Μολυβδοσκέπαστη

Παραμένοντας στην Κόνιτσα ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για την κοινότητα Μολυβδοσκέπαστης που είναι κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του όρους Νεμέρτσικα, σε υψόμετρο 596μ. Απέχει 17 χλμ από την Κόνιτσα και μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αλβανία. Η Μολυβδοσκέπαστη χωριό της Ηπείρου βρίσκεται στο Δήμο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων.

«Λιγοστοί οι κάτοικοι της κοινότητας αλλά με ζεστή καρδιά», ανέφερε στην δημοσιογραφική αποστολή ο υπεύθυνος στον Πολιτιστικό Σύλλογο της κοινότητας Απόστολος Τσίπης. Η ξενάγηση ξεκίνησε από την Εκκλησία και την πλατεία. Το χωριό είπε ο κ. Τσίπης μεταξύ άλλων βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία, ανάμεσα στον ποταμό Αώο και το όρος Δούσκο σε υψόμετρο 540 μέτρα. Η νέα ονομασία του χωριού οφείλεται στην Ιερά μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, η εκκλησία της οποίας ήταν παλαιότερα σκεπασμένη με φύλλα μολύβδου.

Μαγευτικές διαδρομές στην χαράδρα του ποταμού Αώου

Οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού ωστόσο θα απολαύσουν εξορμήσεις για καγιάκινγκ, αναρρίχηση, κολύμπι, και πεζοπορία στον ποταμό Αωό. Ο ποταμός, ακολουθώντας μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Τύμφη και στην Τραπεζίτσα, απλώνεται στον κάμπο της Κόνιτσας και στην συνέχεια μαζί με τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντόπορο καταλήγουν μέσω της Αλβανίας στην Αδριατική θάλασσα. Ο Αώος είναι το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που πηγάζει σ’ αυτήν αλλά εκβάλλει σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολόπουλο δάσκαλο δραστηριοτήτων στη φύση, μια δραστηριότητα που μπορεί κάποιος να κάνει είναι το καγιάκινγκ. Είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που ήρθαν στην περιοχή από το εξωτερικό από τους Γερμανούς τουλάχιστον πριν 45 χρόνια. Συγκεκριμένα αυτό έγινε όταν Γερμανοί εξερευνητές το 1978 έκαναν κατάβαση στον Αώο.

Το άθλημα αυτό γίνεται τους ανοιξιάτικους μήνες που το ποτάμι έχει περισσότερο νερό σε μια διαδρομή, όπως είπε, 45 χιλιομέτρων. Ενδεικτικά σημείωσε πως μια καλή ομάδα θα χρειαστεί από 2 με 5 ημέρες για να διανύσει όλο το ποτάμι.

Το καλοκαίρι μια άλλη δραστηριότητα είναι η διάσχιση του Αώου. Ο επισκέπτης ντύνεται με ειδική στολή σωσίβια και κράνη και κολυμπά στο ποτάμι και μέσα στο νερό περίπου 5 ώρες. Έτσι μπορείς να θαυμάσεις τα τείχη του ποταμού, τις όχθες τα ορμητικά νερά, τα μεγάλα βράχια.

Άλλες δραστηριότητες είναι μια ασφαλής αναρρίχηση που γίνεται στο τελευταίο κομμάτι της χαράδρας με συνοδό οδηγό βουνού. Οι πεζοπορίες είναι πάμπολλες στην περιοχή αφού η Κόνιτσα διαθέτει πέντε από τα μεγαλύτερα βουνά της οροσειράς της Πίνδου: τον Σμόλικα, την Πίνθη, την Τραπεζίτσα, τον Γράμμο και τη Νεμέτσικα, πρόσθεσε.

Πάργα, ο καλοκαιρινός προορισμός

Καταλήγοντας στην Πάργα το πλέον πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο τονίστηκε ότι η Πάργα τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και Αντίπαξους με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Οι μοναδικές παραλίες με τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, τα μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα, το ενετικό κάστρο, το «νεκρομαντείο του Αχέροντα», ο ποταμός Αχέροντας συνθέτουν ένα ψηφιδωτό χρωμάτων που συνδυάζει την απεραντοσύνη του ουρανού, το γαλάζιο της θάλασσας και το φυσικό περιβάλλον.

Περιήγηση στο «νεκρομαντείο του Αχέροντα» και την είσοδο στον Κάτω Κόσμο

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το νεκρομαντείο του Αχέροντα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο γνωστά Μαντεία της Αρχαιότητας μαζί με αυτά της Δωδώνης και των Δελφών. Η πρώτη λειτουργία και κατασκευή του νεκρομαντείου ανάγεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους το 1200 π.Χ., όμως πολλά από τα σημερινά ερείπια φαίνεται να είναι Ελληνιστικής Εποχής 323 π.Χ. και μετά.

Τα αρχαιότερα ευρήματα του Νεκρομαντείου, ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή 14ος – 13ος αιώνας π.χ. κατά την οποία χρονολογούνται και τρεις παιδικοί τάφοι με ελάχιστα ευρήματα.

Βαρκάδα στον ποταμό Αχέροντα

Το οδοιπορικό κλείνει με μια βαρκάδα στον Αχέροντα, στον οποίο, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Το πολυσύνθετο οικοσύστημα της περιοχής είναι προστατευμένο από το Δίκτυο Natura 2000.

Τον ποταμό Αχέροντα σκιάζουν αιωνόβια πλατάνια. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δήμος Πρέβεζας σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του Teqball

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών καθαριότητας 2024-2025

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Με την παρέλαση των χορωδιών ξεκίνησε το 41ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ