prevezatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος: Πρόληψη, ετοιμότητα, συντονισμό για την αποφυγή πυρκαγιών

Κοινοποίηση

Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και με αρχή το τρίπτυχο «πρόληψη- ετοιμότητα- συντονισμός» θα κινηθούν τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρχές προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα από δασικές πυρκαγιές στην Ήπειρο.

Αυτό ήταν η κεντρική κατευθυντήρια «γραμμή» που προέκυψε από τη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η πολύ θετική και αποτελεσματική συνεργασία που υπήρξε την προηγούμενη περίοδο και επισημάνθηκαν  θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς για να προσθέσει ότι «στην Ήπειρο έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο και με τη συνεργασία όλων μπορούμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, Εύχομαι   καλή συνεργασία και να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο καθαρισμό των δασικών δρόμων, οι οποίοι είπε ότι θα «πρέπει να ανοιχτούν πάση θυσία».

Πρόσθεσε επίσης ότι με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο κατέστη δυνατή η επαναλειτουργία του δικτύου πυρόσβεσης στο Αισθητικό Δασύλλιο των Ιωαννίνων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας εξήρε το συντονισμό των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κάνοντας ειδική αναφορά στην προστασία των αστικών δασυλλίων με τον έγκαιρο καθαρισμό τους από ξερά χόρτα. «Σχεδόν κάθε χρόνο τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Πάνω από όλα  δεν έχουμε θρηνήσει τα τελευταία χρόνια θύματα.. Αλλά επειδή οι καιροί θα είναι αρκετά δύσκολοι, και φέτος αναμένουμε ένα θερμό καλοκαίρι σύμφωνα με την  εκτίμηση  των ειδικών, θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τα πάντα – Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας – για να πετύχουμε».  

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση,   ευχαρίστησε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την συνεργασία τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και των άλλων έκτακτων αναγκών,  τονίζοντας τα εξής: « η σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για τις δασικές πυρκαγιές είναι μία τυπική, αλλά ουσιώδης διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Έχει σκοπό να συντονιστούμε, να δούμε αν έχουμε κάνει κάποια λάθη στο παρελθόν και να τα συζητήσουμε. Να κάνουμε ένα μίνι απολογισμό για τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω.  Θέλει σωστό συντονισμό με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Θέλει  και ετοιμότητα, η οποία λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε πρέπει φέτος  να είναι πιο έντονη».

Στην προετοιμασία που έχει γίνει από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε ο  Υποστράτηγος, Συντονιστής Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων Δημήτριος Κοντογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο πολύ καλές προηγούμενες χρονιές, δημιουργούν μεγαλύτερες ευθύνες για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.  Επεσήμανε το γεγονός της αύξησης των αστικών συμβάντων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχουν τα ίδια εναέρια μέσα, ίσως με ένα επιπλέον  ελικόπτερο. Ειδικά για το ενδεχόμενο πυρκαγιών από τη γειτονική Αλβανία, εξήγησε ότι υπάρχει πεδίο επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Στην άμεση  ετοιμότητα να επέμβουν και να παρέμβουν όταν και αν απαιτηθεί αναφέρθηκαν ο Διοικητής της 8ης ΤΞ/ΜΠ ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς, ο Γενικός  Διευθυντής Αστυνομίας Ηπείρου Βασίλης Μουσελίμης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γεώργιος Αζέλης.

Στο επίπεδο προετοιμασίας των δήμων, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν με τον καθαρισμό δασικών δρόμων, οικοπέδων κ.α. αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Δ. Παπαγεωργίου, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Πωγωνίου Κων. Καψάλης, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας Αλκ. Βότσικας.

Επίσης τοποθετήθηκαν οι Δασάρχες Ιωαννίνων Θεόδωρος Κολοβός, Κόνιτσας Χρήστος Λαγός, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάννης Τσίγκρος, οι εκπρόσωποι ΔΕΔΔΗΕ, Ιόνιας Οδού (ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.), Εγνατίας Οδού Α.Ε., Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, Εθελοντικών Οργανώσεων.

Παρέστησαν, επίσης,  οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων  Γεώργιος Λώλης και Δωδώνης Αντ. Αθανασόπουλος, ο Διοικητής Τροχαίας Ιωαννίνων  Γρηγ. Καρράς,  εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης η Δήμητρα Σπύρου κ.α.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Meteo: Πού θα χιονίσει και πόσο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου

Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών: Οδηγίες για τη διαδικασία και τον τρόπο εγγραφής των υπόχρεων προσώπων .

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

2η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Γαστρονομίας στην Πρέβεζα

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ