prevezatv.gr
50110dc7af1b0d300d727eee57099962 Xl
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΕΒΕΖΑ

Απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη στην Πρέβεζα – Ανακοινώσεις φορέων και σωματείων

Κοινοποίηση

Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ ΣΤΙΣ 10:30 ΠΜ!
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ !!!

Σε συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου «Αχτσιόγλου», του νόμου – έκτρωμα «Χατζηδάκη», βρίσκεται το νέο τερατούργημα «Γεωργιάδη» για τα εργασιακά που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντας μας έναν αιώνα πίσω. Αποτελεί επιτομή της αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και του εργασιακού μεσαίωνα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να επιβάλει στους εργαζόμενους.

Μετά 140 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου και τους αγώνες για την υπεράσπιση του, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει την 13ωρη εργασία, την 78ωρη εβδομαδιαία εργασία. Μας θέλουν δηλαδή να δουλεύουμε από νύχτα σε νύχτα και μέχρι τα 74 όπως προβλέπει άλλη νομοθετική διάταξη.

Στο ίδιο σ/ν – τερατούργημα επεκτείνει την «ευελιξία» συμβάσεων με εργασία στα μέτρα του εργοδότη, όπως και όποτε αυτός θέλει, διευκολύνει την εργοδοσία και όχι τον εργαζόμενο με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, καταστρατηγώντας την πενθήμερη εργασία παντού, ενισχύει ακόμα περισσότερο την απεργοκτόνα νομοθεσία του δικαιώματος της απεργίας, αντιμετωπίζοντας ως έγκλημα «εσχάτης προδοσίας» την περιφρούρηση της απεργίας.

Στο συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το δημόσιο εξαιρείται (1Α,69Α/69Β/70Α/182Α/189) για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (ΑΡΘΡΟ 25 &26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη καθαριότητας: 780ευρώ βασικός μισθός/30ημέρες που υπολογίζεται το ημερομίσθιο=26 ευρώ μικτά Χ 40% η προσαύξηση= 10.4 ευρώ μικτά. 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!!! Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με χορήγηση την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο ( ΑΡΘΡΟ 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στο νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο και η Οδηγία της ΕΕ υπηρετούν δήθεν την …προστασία των εργαζομένων, δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε η εμπειρία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

Η τιμωρία έρχεται από το άρθρο 31 για όσους υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση κ 5000 ευρώ πρόστιμο. Πρόστιμα και ποινή φυλάκισης θα επιβάλλονται ακόμα και για «ψυχολογική βία», δηλαδή θα ποινικοποιηθεί ακόμα και η παραίνεση ή το μοίρασμα ανακοίνωσης σε απεργοσπάστη.

Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, μάχεται καθημερινά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και όρους ζωής και εργασίας, γιατί τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, παρουσιάζουν τα ψίχουλα για παντεσπάνι και βαφτίζουν το κρέας ψάρι, η κυβέρνηση τις έχει στο «τσεπάκι» της. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που προσπαθούν και τώρα να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους και να πείσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά το Δημόσιο, όταν στο νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τώρα απαιτείται ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ να αποδομήσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα σε κάθε χώρο δουλειάς, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο αυτό το νομοσχέδιο να πάει στο καλάθι των άχρηστων.

Δίνουμε αποφασιστική αγωνιστική απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023 και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:30 το πρωί στο ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ διεκδικώντας 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Όπως ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων και των συνδικάτων, έτσι και το αντεργατικό τερατούργημα Γεωργιάδη, με τον οργανωμένο και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων, να έχει την ίδια τύχη!

ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 10.30π.μ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ

Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται μια ανείπωτη τραγωδία με ανθρώπινες ζωές ,με σπίτια, αυτοκίνητα περιούσιες , χωράφια και υποδομές να βουλιάζουν μέσα στις λάσπες και κάτω από το νερό .

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στις κατασκευαστικές εταιρίες για μεγάλες «μπίζνες» για τα έργα αποκατάστασης ,με χρήματα από εθνικούς η ευρωπαϊκούς πόρους που θα τα φορτώσουν πάλι στον λαό . Αλλά καμία κουβέντα για τους νεκρούς ,για τους εγκλωβισμένους ,για για την αποκατάσταση των καταστροφών και τις αποζημιώσεις στις περιούσιες των κάτοικων

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση με ρυθμό τροχάδην σπεύδει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης και τις επιταγές των βιομηχάνων για πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο και το πενθήμερο, την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους φέρνει νόμους με βαρύτατα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για όσους αγωνίζονται .

· Καταργεί το πενθήμερο
· Εισάγει για πρώτη φορά τις συμβάσεις «κατά παραγγελία»των ελάχιστων μηδενικών ωρών
· Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησηςτου χρόνου εργασίας με βάση ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη για αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος με απειλή την απόλυση θα καθιερώνει 10ωρα χωρίς αμοιβή στις περιόδους φόρτου εργασίας.
· Δίνει τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα, με πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων και ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους), προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών και τους χαμηλούς μισθούς.
Για όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο πλανώνται πλάνην οικτράν.

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα Εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις, και όχι μόνο γιατί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι «συγκοινωνούντα δοχεία».

Πιο συγκεκριμένα:

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός διά 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση) = 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!

Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Έτσι η κάθε δημοτική αρχή θα έχει τζάμπα εργαζόμενους 6 ημέρες την εβδομάδα και την σίγουρη στράτευση των εργαζομένων σε υπηρεσίες και δομές όπως για παράδειγμα οι παιδικοί που θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να λειτουργούν και μέχρι 6 –προς το παρόν – μέρες την εβδομάδα για να έχουν φύλαξη τα παιδιά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που πλέον είναι νόμος η 6ημερη και 7ημερη εργασία..

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στον νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Καταγγέλλουμε την κατάπτυστη πρόβλεψη του προγράμματος 55-67 plus για εργασία μέχρι τα 74 χρόνια που ανοίγει τον δρόμο για αναθεώρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως κάνουν και οι προκηρύξεις ΣΟΧ που θέτουν όριο ηλικίας τα 70.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

Η πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με πυρήνα τον χώρο δουλειάς και τους κλάδους.

MAZIKA ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ αυτή πρεπει να είναι η απάντηση απέναντι στο νέο νομοσχέδιο έκτρωμα .

Αυτή πρεπει να είναι η απόφαση των εργαζομένων για να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει δουλειά με δικαιώματα.

ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 10.30π.μ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ

atpreveza.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Φορείς και σωματεία τίμησαν την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πρέβεζα: Θετική άποψη της ΕΘΑΑΕ για τη μεταφορά της Λογιστικής στα Γιάννινα

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΕΒΕΖΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΠΡΕΒΕΖΑ: Καραμπόλα τριών οχημάτων στην Εθνική – Φώτο

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ