prevezatv.gr
Baltos Parga Paralia 696x522
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΠΕΙΡΟΣ

Ελάχιστες οι ελεύθερες παραλίες στην Ήπειρο – Έχουν γεμίσει με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar

Κοινοποίηση

Στην Ήπειρο το κίνημα της… πετσέτας δεν έχει φτάσει ακόμα οργανωμένο, με εξαίρεση της περίπτωση της «Ελιάς». Ωστόσο, τα παραδείγματα της Ρόδου και της Πάρου, όπου οι πολίτες ξεσηκώθηκαν κατά της παράνομης κατάληψης παραλιών και γενικώς των κάθε είδους αυθαιρεσιών στον αιγιαλό, βρίσκουν όσο περνούν οι μέρες και περισσότερους μιμητές.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ομάδες πολιτών που δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία ανάμειξη με τα κοινά οργανώνονται και αναζητούν τρόπους να ζητήσουν τη βοήθεια από το κεντρικό κράτος, καθώς σε τοπικό επίπεδο αισθάνονται αβοήθητοι. Τελευταίο παράδειγμα είναι η Νάξος, όπου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», μέσα σε ελάχιστες ημέρες έγινε μια πρώτη καταγραφή των παρανομιών και ετοιμάζεται φάκελος για να σταλεί στον εισαγγελέα. Με άλλα λόγια, οι πολίτες αντικαθιστούν τις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες γενικά… απουσιάζουν.

Οι πρώτες κινήσεις

Την αρχή έκανε τον Ιούνιο η Ρόδος με τη δημιουργία του δικτύου «Ομπρέλα», από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού. Το δίκτυο ξεκίνησε μέσω συγκέντρωσης στοιχείων και ανακοινώσεων, μια προσπάθεια να αναδείξει το θέμα στον δημόσιο διάλογο.

Ακολούθησε η Πάρος, όπου η Κίνηση Πολιτών Πάρου προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και έκανε μια καταγραφή της έκτασης που είχε καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα σε παραλίες του νησιού το προηγούμενο καλοκαίρι, αντιπαραθέτοντας τις αποφάσεις μίσθωσης του αιγιαλού. Έτσι, προέκυπτε πέραν πάσης αμφιβολίας πως σε αρκετά παραλιακά μαγαζιά του νησιού, τα beach bar είχαν επεκταθεί παρανόμως από 100% έως και… 1.000%, κάποια μάλιστα χωρίς να διαθέτουν καν άδεια! Στη δε Νάξο, πολίτες ξεκίνησαν καταγραφή με drone της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να τη συγκρίνουν με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλύψουν την παρανομία.

Εισαγγελική παρέμβαση

Οι παρανομίες που καταγγέλλονται σε νησιά, με την κατάληψη παραλιών ή με τη συνέχιση λειτουργίας καταστημάτων που έχουν σφραγιστεί προκάλεσε πάντως εισαγγελική παρέμβαση με πρωτοβουλία της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία παρενέβη για δύο περιπτώσεις που αφορούν πρωτίστως την Πάρο, όπου υπάρχουν καταγγελίες και κινητοποιήσεις πολιτών για παράνομη κατάληψη παραλιών σε πολλά σημεία της ακτογραμμής του νησιού, με την τοποθέτηση ξαπλώστρας και ομπρέλας και την παρεμπόδιση των κατοίκων, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Η κ. Αδειλίνη ζητεί εγγράφως από τις αρμόδιες κατά τόπους εισαγγελικές αρχές την αυστηρή τήρηση του νόμου και επαναλαμβάνει πρόσφατη εγκύκλιο για την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε παραλίες.

Ήδη από την άνοιξη οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια συμμαζέματος εξόφθαλμων παρανομιών σε νησιά, όπου αυθαίρετες κατασκευές και καταλήψεις αιγιαλού αποτελούν συνήθη φαινόμενα, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Ωστόσο, τα προβλήματα με τις παραλίες, όχι μόνον στις νησιωτικές περιοχές, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ένταση, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να ευαισθητοποιούνται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένθετο Οικονομία: Στο υπουργικό συμβούλιο τα νομοσχέδια για τον Αιγιαλό και την επιβολή φόρου 15% στα κέρδη των πολυεθνικών

Σε αναζήτηση προσωπικού το 4* Poseidon Beach Hotel στην Καστροσυκιά Πρέβεζας

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

«Προσωρινά μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Πρέβεζας»

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ