prevezatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΠΕΙΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, τα αιολικά στα βουνά της Ηπείρου και το Ξενία Άρτας

Κοινοποίηση

380 έργα, 2,7 δις.. Αυτή την εικόνα περιέγραψε για την Ήπειρο ο Πρωθυπουργός από την Άρτα όπου πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική εκδήλωση. Είναι η ίδια εικόνα που έναν μήνα νωρίτερα είχε παρουσιαστεί και στα Ιωάννινα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει όλα τα έργα που εκτελεί η Περιφέρεια, οι 18 Δήμοι αλλά και άλλοι φορείς της περιοχής.

Από την Άρτα ο Πρωθυπουργός έκανε ορισμένες συγκεκριμένες αναφορές στην Ήπειρο.

-Μίλησε για ρεκόρ στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.

-Μίλησε για την τουριστική έκρηξη στην Ήπειρο.

-Αναφέρθηκε στα Απάτητα Βουνά λέγοντας ότι στα ψηλά βουνά δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες.

-Άφησε ανοιχτό το θέμα της επανεξέτασης για την αξιοποίηση του Ξενία που ταλανίζει χρόνια την Άρτα και έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την περιοχή; Έκανε ένα σύντομο απολογισμό ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν κάθε αναφορά στην Ήπειρο συνοδευόταν και από αναφορά στον Περιφερειάρχη με το μικρό του όνομα..

-Για τον πρωτογενή τομέα

«Στον πρωτογενή τομέα -που τόσο ενδιαφέρει το φίλο μου τον Αλέκο (Καχριμάνη), τον Περιφερειάρχη και τόσο πολύ ενδιαφέρει εσάς εδώ στην Ήπειρο- κάναμε και πάλι ρεκόρ εξαγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων το 2022 και τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Αυτό ισχύει για όλη τη χώρα και ισχύει ιδίως για την Ήπειρο. Από ρεκόρ σε ρεκόρ στον τουρισμό».

Για τον τουρισμό

«Σκεφτείτε ακόμα πόσες δυνατότητες έχει η περιοχή σας, η οποία ακόμα δεν είναι τόσο γνωστή ως τουριστικός προορισμός. Πρέπει να σας πω ότι όλοι οι τουρίστες στους οποίους πήγα και μίλησα, τους ρώτησα αν είχαν ξανάρθει ποτέ στην περιοχή. Όλοι μου είπαν ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται και είναι βέβαιο ότι θα ξανάρθουν, διότι τόποι σαν την Ήπειρο, που τα συνδυάζει όλα, δεν υπάρχουν πολλοί.

Όπως σας είπα, η Ήπειρος μπαίνει για τα καλά στον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, τόσο σημαντικό για να μπορέσουμε να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο, με ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της Ηπείρου, με σύνδεση του πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα».

 Για τα έργα και το Ξενία

«Για όλα αυτά θυμάστε ότι είχαμε μιλήσει όταν παρουσιάσαμε το περιφερειακό σχέδιο για μία Ήπειρο πρωταγωνίστρια της επόμενης δεκαετίας: 380 έργα, 2,7 δισεκατομμύρια.

Δεν θα τα ξαναπώ σήμερα, τα είχαμε συζητήσει διεξοδικά όταν βρεθήκαμε στην Ήπειρο τα σημαντικά αρδευτικά έργα: το φράγμα στο Κομπότι, τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα στην πεδιάδα της ‘Αρτας, την επέκταση του φυσικού αερίου σε Γιάννενα, σε Πρέβεζα, σε Ηγουμενίτσα, το βιοτεχνικό πάρκο, το οποίο συζητήσαμε και πάλι με τον Περιφερειάρχη.

Σημαντικά έργα, Δήμαρχε, τα οποία πρέπει να γίνουν εδώ στην πόλη σας, την αποκατάσταση του Ιμαρέτ, τη σωστή αξιοποίηση -και είμαστε πάντα έτοιμοι εδώ να συζητήσουμε όλες τις πιθανές επιλογές- του «Ξενία» στην ‘Αρτα, τις σημαντικές παρεμβάσεις -πρέπει να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, είναι μοναδικός. Είμαι εδώ για να βοηθήσω, σας το λέω να το ακούσετε.

Πήγα και επισκέφθηκα πριν από λίγο την Παρηγορήτισσα, αυτή την καταπληκτική, πραγματικά, εκκλησία. Οι μελέτες είναι έτοιμες, θα χρειαστεί μία σημαντική παρέμβαση για να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το μοναδικό στη χώρα, τονίζω, μνημείο.

Αναπαλαίωση του Δημαρχείου, πολλά πράγματα τα οποία μπορούν και πρέπει να γίνουν και εδώ στην ‘Αρτα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, όμως, με πρωτοβουλίες με πανελλαδική εφαρμογή αλλά και τοπική επιρροή».

Για την υγεία

«Διπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Μόνο στην Ήπειρο προσθέσαμε σχεδόν 1.000 επαγγελματίες υγείας. Κάναμε παρεμβάσεις, ενισχύσαμε τα νοσοκομεία μας και με τη στήριξη της Περιφέρειας. Ανακαινίζουμε κέντρα υγείας και έχουμε αυξήσει τους μισθούς κατά 10% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από εκεί ξεκινήσαμε τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους».

Για το περιβάλλον και τις ΑΠΕ

«Πιστεύω πολύ, αγαπητέ μου Αλέκο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Το ξέρεις καλά, εξάλλου, πόση σημασία έχει εδώ στην Ήπειρο αυτή η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, της φροντίδας για το περιβάλλον, τα «Απάτητα βουνά». Ναι, δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες από συγκεκριμένα ύψη και πάνω. Θα προστατεύσουμε τα ψηλά μας βουνά.αν

Χρειαζόμαστε ανεμογεννήτριες αλλού, όπως χρειαζόμαστε και φωτοβολταϊκά. Μπορούμε να φτάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο μέχρι το 2027. Ξέρουμε, όμως, πού πρέπει να μπουν αυτές. Ξέρουμε πώς θα προστατεύσουμε τα δάση μας, ειδικά πολλά από τα σημαντικά δάση που βρίσκονται στην Ήπειρο. Το πρόγραμμα των αναδασώσεων, οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, οι εκκρεμότητες που έχουμε ακόμα με τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, τους βιολογικούς καθαρισμούς. Όλα αυτά είναι εκκρεμότητες, που θα κλείσουν την επόμενη τετραετία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οδικοί Άξονες Ιόνια Οδός – Πρέβεζα και Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα. Η πραγματική κατάσταση

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Τo ψέμα που πρόδωσε τους Κροάτες χούλιγκανς – Πώς προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Τεν Χαγκ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τη Μπάγερν Μονάχου»

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ